Over museum Zo Was 't

Museum "Zo was 't "is gevestigd in een voormalig koelhuis aan de Dubbelebuurt in de gemeente Langedijk, Noord-Holland. Het is een kleinschalig en schattig museum en behoort tot één van de 6 bijzondere en prachtige musea van Langedijk.

De rondleiding is in 3 talen mogelijk: Nederlands, Engels en Duits. Bent u benieuwd naar dit bijzondere museum? Kom dan eens langs!

Tot de ruilverkaveling was deze buurt één van de vele eilanden die in het Rijk der Duizend Eilanden te vinden waren. Nu kunt u het gewoon via de weg bereiken.

Bij binnenkomst betreeedt u de sfeer van rond 1900. U komt in de huiskamer met links de kooknis, in 't midden de servieskast en rechts de bedstee.

Aan uw  rechterzijde ziet u enkele kinderwagens . De oudste dateert uit 1865. Naast de twee 'vliegende Hollanders'  zijn er poppenwagens, poppenwiegen en er is veel speelgoed. Een heerlijk stukje nostalgie dat u kunt beleven.

Tegenover de huiskamer vindt u onze permanente tentoonstelling 'Van stadse mode tot streekdracht'. U ziet hier de streekkleding vanuit Noord-Holland die werd gedragen van 1800 tot 1900. U kunt duidelijk zien dat de streekkleding de Europese mode volgde, maar dan enige jaren later.

Museum Zo Was 't (English)

Museum Zo Was 't is accommodated in a former warehouse. Until the project of land consolidation was started, the Dubbelebuurt was one of the islands in the Realm of the Thousand Islands.

When entering the museum you are in the living room with cooking facilities. You see the potsherds, cupboard and the box bed.

On the right you see a few parms (the oldest from 1865), doll's prams, doll's cradles and toys, like the Flying Dutchmen (Vliegende Hollander). And you see a lot of toys. For many visitors it is all nostalgia.

Opposite the living room you see the permanent deposition about European (city) fashion and regional fashion, from 1800 to 1900. The regional fashion in this part of the country followed the European fashion, but sometimes years later and simplified.

Museum Zo Was 't (Deutsch)

Museum Zo Was 't befindet sich in einem ehemaliges Lagerhaus. Die Dubbelebuurt ist im Zuge der Flurbereinigung entstanden ehemalige Reich der Tausend Inseln.

Wen Sie das Museum betreten kommen Sie in ein Wohnzimmer mit Kochnische und Schalfnische.

Rechts von Wohnzimmer sehen Sie eine Sammlung von Spielzeug, Puppen und Kinderwägen. Der älteste Kinderwagen Stammt aus dem Jahr 1865.

Gegenuber vom Wohnzimmer können Sie Europäische (Städtische) Mode und Trachtenkleidung in Augenschein nehmen (1800 bis 1900). Trachtenkleidung von Noord-Holland bezeichnete man auch als verspätete Europäische Mode.